Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία για την υποχρέωση κατάθεση Δελτίου Απογραφής (ΔΑ) των στρατευσίμων κλάσης 2027 (γεννημένων το έτος 2006) λήγει στις 31 Μαρτίου 2024Η κατάθεση του Δελτίου Απογραφής δύναται να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) με χρήση κωδικών taxisnet, επιλέγοντας από τη κατηγορία «Στράτευση», τη διαδρομή «Απογραφή» και εν συνεχεία «Κατάθεση Δελτίου απογραφής Στρατεύσιμων». Εναλλακτικά, οι στρατεύσιμοι δύνανται να καταθέσουν ΔΑ προσερχόμενοι, για τους διαμένοντες στην Ελλάδα, σε οποιαδήποτε Στρατολογική Υπηρεσία ή Κέντρο Εξυπηρέτηση Πολιτών (ΚΕΠ) και για τους διαμένοντες στο εξωτερικό σε Ελληνική Προξενική Αρχή. Οδηγίες για την Κατάθεση του Δελτίου Απογραφής με τους ανωτέρω τρόπους, έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του Νομικού Σώματος (www.stratologia.gr) στην ανακοίνωση με τίτλο «Κατάθεση Δελτίου Απογραφής στρατεύσιμων κλάσης 2027 (γεννημένοι το έτος 2006)».

Μπορείτε να δείτε το σχετικό έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., πατώντας ΕΔΩ.

Το Δεκέμβριο του 2023, το Μουσικό Σχολείο Αθήνας απέκτησε μέσω ιδιωτικής δωρεάς ένα γαλλικό πιάνο με ουρά μάρκας PLEYEL κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1890. Ένα τέτοιο όργανο κατείχε και αγαπούσε ιδιαίτερα ο Frédéric Chopin  και για το οποίο συνέθεσε τα σημαντικότερα έργα του.

Δωρητές του πιάνου είναι η  φιλόμουση οικογένεια της Ειρήνης Παπανδρέου και του Μιχάλη Πολυδώρου, οι οποίοι αγαπούσαν και συντηρούσαν  για πολλά χρόνια το όργανο αυτό. Μόλις έμαθαν για  τις ανάγκες του Σχολείου μας σε μουσικά όργανα, προέβησαν χωρίς δεύτερη σκέψη στη γενναιόδωρη αυτή πράξη.

Η ποιότητα της κατασκευής του είναι  εξαιρετική  και μοναδική μιας και σε αντίθεση με τα μοντέρνα πιάνα, το συγκεκριμένο PLEYEL έχει όλες του τις χορδές  του παράλληλα αντί χιαστί. Το όργανο αυτό, το οποίο  έχει όλα τα αυθεντικά του εξαρτήματα (χορδές, σφυράκια, ηχείο),  θα προσφέρει μια μοναδική ακουστική εμπειρία στην σχολική μας κοινότητα. Κάθε φορά που θα ηχεί, δεν θα λειτουργεί απλώς σαν μουσικό όργανο αλλά  σαν μια «μουσική χρονοκάψουλα»  -  μια  αυθεντική αναδημιουργία του ηχητικού κόσμου του πιάνου του 19ου αιώνα.

Το Μουσικό Σχολείο Αθήνας κατά τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο 2023 θα είναι ανοιχτό και θα εξυπηρετεί τις Τετάρτες 09.00 - 13.00.

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Σχολείο μας, έλαβε χώρα η απονομή των βραβείων «Μίκης Θεοδωράκης», τα οποία θέσπισε η Περιφέρεια Αττικής ως αναγνώριση των προσπαθειών που κατέβαλαν οι πρωτεύσαντες μαθητές και μαθήτριες λυκειακών τάξεων των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της Αττικής. Για το Μουσικό Σχολείο Αθήνας τα βραβεία «Μίκης Θεοδωράκης» έλαβαν οι μαθητές και μαθήτριες που αρίστευσαν ανά τάξη κατά το σχολικό έτος 2022-2023, ως εξής: Ιωάννα Κωνσταντακοπούλου, ως πρωτεύσασα απόφοιτη της Γ΄ Λυκείου, νυν φοιτήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μιχαήλ Ραφαήλ Μανουσιάδης και Άγγελος Κάνδηλας ως πρωτεύσαντες απόφοιτοι της Β΄ Λυκείου, Μελίνα Μπάλιου, ως πρωτεύσασα απόφοιτη της Α΄ Λυκείου.

Μπορείτε να δείτε όλο το σχετικό άρθρο ΕΔΩ.

Με άφατη θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του εκλεκτού και αγαπητού μας Βασίλη Μητρόπουλου, Καθηγητή Μουσικής Επιστήμης, ο οποίος υπηρέτησε στο σχολείο μας κατά τα σχολικά έτη 2020-2022. Επρόκειτο για έναν εξαίρετο συνάδελφο με ήθος, όραμα, οξύ πνεύμα, πειθαρχημένο και οργανωτικό.

Ο Βασίλης χαρακτηριζόταν από το ασίγαστο πάθος του για τη μουσική επιστήμη, επιδόθηκε στη σύνθεση μουσικών έργων και στη συγγραφή επιστημονικών βιβλίων. Αφοσιώθηκε με σθένος στη διδασκαλία των μαθητών/-τριών του, τους/τις καθοδηγούσε και παρέδιδε εθελοντικά μαθήματα σε εκείνους/-ες, που στόχευαν να εισαχθούν σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών.

Το Μουσικό Σχολείο Αθήνας θρηνεί τον πρόωρο θάνατο του αγαπητού μας συναδέλφου, επιστήμονα και φίλου, Βασίλη Μητρόπουλου. Η ανάμνησή του θα μείνει χαραγμένη στην καρδιά και στο νου μας.

Συμμεριζόμαστε και συμμετέχουμε στο πένθος της οικογένειάς του.

Σας γνωστοποιούμε ότι δημοσιεύτηκε η με αρ. πρωτ. 114342/Δ2/12-10-2023 Υ.Α. με θέμα: «Οργάνωση και λειτουργία σχολικών κέντρων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης ως προς την Ενισχυτική Διδασκαλία για το σχολικό έτος 2023-2024». Σύμφωνα με την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση, για το σχολικό έτος 2023-2024 η Ενισχυτική Διδασκαλία μαθητών/τριών Γυμνασίου περιλαμβάνει τα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Αγγλικά.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες μπορούν να αποστέλλουν τις αιτήσεις - δηλώσεις συμπληρωμένες ηλεκτρονικά στο email του σχολείου έως και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023.

  • Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ το σχετικό έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ., που αφορά στις οδηγίες για την οργάνωση της Ενισχυτικής Διδασκαλίας Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2023-2024.
  • Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ το υπόδειγμα αίτησης - δήλωσης μαθημάτων 2023 - 2024.